Lära sig spela på trav – Del 2 Strategi

lära sig spela på trav

Lära sig spela på trav med spelstrategi

När jag analyserar travlopp så använder jag mig av samma verktyg och samma rutiner för att hitta de hästar som jag skall spela på. Med all information som finns på internet idag så är det lätt att man överanalyserar loppen.

Hur många gånger har man inte ändrat fram och tillbaka på grund av ny information som egentligen bara sätter griller i huvudet och gör dig osäker på dina ursprungliga idéer. YEPP, har hänt mig otroligt många gånger.

Lära sig spela på trav och direkt använda en spelstrategi är i längden ett vinnande koncept. Vinn på trav genom kunskap, egen intuition, tålamod och din eller min spelstrategi.

Hur vinner man på trav?

Den frågan hade jag gärna haft 100% rätt svar på. Nu är det inte så lätt men genom att följa din eller min spelstrategi så ökar i alla fall chansen.

Jag baserar mina spel på att följa min spelstrategi (se nedan) och värderar varje del på det sätt som jag vill det skall påverka vilka hästar jag väljer och hur jag rankar dem i loppet.

Genom att ranka varje lopp och till sist vara klar med hur stor chans jag tycker varje häst har till att vinna eller komma bland de tre första (platsspel) kan jag själv bedöma vilket odds eller streckprocent hästen bör ha.

Sedan jämför jag detta med de odds och streckprocent som marknaden erbjuder och hittar då spelvärde. (Där du upplever att en häst borde stå i lägre odds eller högre streckprocent än spelarkollektivet gjort = spelbart.

Vinn på trav med en spelstrategi!

När jag skall göra en rank i ett specifikt lopp så använder jag mig av nedan parametrar. De påverkar mitt beslut och min ranking olika och hur stor del redovisas i %.  

Travstatistik

Statistik exempel: V75 Bronsdivisionen 2140 Voltstart där 65 % av loppen har vunnits av de tre högst rankade och 48 % har vunnits av spetshästen (baserat på 120st lopp).

Ovan är statistik som jag hittat baserat på de 120 senaste loppen i bronsdivisionen med startmetod voltstart på distansen 2140m.

Om vi nu studerat loppet och sett att en häst från framspår är väldigt startsnabb, travsäker och är rankad bland de tre första i loppet så har jag en väldigt stor chans till att den vinner eller kommer på plats bland de tre första. Om inget annat gå snålt i just detta lopp.

Tillsammans med mängder av annan statistik som hur hästen presterat på aktuell bana, hur kusken presterat med aktuell häst, hur hästen presterat på aktuell distans mfl kan man till sist summera vinst- och platschansen i %.

Genom att strikt använda statistiken löpande så ökar din chans till vinster då statistiken aldrig ljuger. Statistik är en bra grund att använda för att lära sig spela på trav.

Statistikunderlag kan man te x införskaffa på travfakta.se, storavinster.se, spelvärde.se och genom att läsa krönikören Jens Sjödèns statistikanalys inför V86 och V75 på travronden.se.

Underlagen är många och jag använder statistiken, till 50 %, som grund till mina spel och system.

Lopparkivet

Att studera tidigare lopp har visat sig vara väldigt framgångsrikt. Man kan med egna ögon bedöma hästens kapacitet. Man pratar idag om hästar som ”satt fast senast”, ”spurtade riktigt fort vid sen lucka senast” etc.

Genom att du själv på ATG, inför en viss omgång eller ett visst lopp, studerar hästarnas senaste lopp kan du bilda dig en egen uppfattning om hur loppet gick till, vilken form hästen har, hur startsnabb hästen är etc.

Gå in på ATG, logga in på ditt spelkonto och ta upp startlistan. Sen är det bara att klicka på den lilla blå ikonen längst ut till höger i startlistan. 

När du ser lopp live och lägger märke till en viss häst som du tänker att den skall jag spela nästa gång så registrerar du hästens namn och skriver ner dina reflektioner som du läser inför nästa start.

Det finns en del tjänster som erbjuder det gratis och du får då ett mail den dagen din häst som du bevakar startar. Denna funktion har resulterat i många vinster för mig genom åren. Jag använder mig av nästagångare.se 

Intervjuer

Intervjuer innebär att stall, tränare, kuskar eller ägare talar ut om chanserna inför loppet. Här gäller det att lära sig hur de olika uttalar sig och vad det blev för resultat av det. För vissa är alltid positiva, en del baissar, en del är kryptiska och svåra att tyda.

Det händer också att från stallet kommer det olika besked beroende på var du läser. Viss information kan vara missvisande och i tidningar  kan det stå sådant som faktiskt ej är sant, tyvärr.

När du läst intervjuer så höj eller sänk i din ranking, men ta aldrig bort eller spika med endast intervjuer som underlag.

Liveinformation

Det är viktigt att grunden är klar och att man nu mer eller mindre bestämt sina spel. Vi använder nu sista informationen som en konfirmation.

Att spika, eller att ta bort hästar med endast liveinformationen som underlag rekommenderas inte. Dock kan man ändra i sin ranking. Tänkta vinnarspel och platsspel skall man se över och använda informationen innan man lägger dem.

Lika viktigt som att hitta informationskällor till ditt grundspel är det att lyssna på den person som du anser ger bäst och rätt intryck av hur en häst beter sig i en sk värmning. (Hur hästen ser ut under uppvärmning)

Man kan få värmningar inför tävlingsdagar på olika hemsidor och på ATG live. Samma hästs uppvärmning kan uppfattas olika av olika personer vilket bara förbryllar en. Jag hör dagligen av de sk experterna på ATG live ”såga” en viss värmning av en häst som sedan vinner loppet och tvärtom.

Återigen hitta din källa som du känner ger dig mest trygg med och håll kvar vid det. Blunda för resten!

Ranka hästarna för bästa resultat

Jag använder mig av Jokersystemet för min ranking då det är enkelt med en ”drag and drop” funktion. När man vill flytta upp eller ner en häst så går det väldigt snabbt och det underlättar hela processen. Nedan ser man hur jag, med mina parametrar, kommer fram till en slutgiltig rank.

Lära sig spela på trav och vinn på trav med din eller min spelstrategi

Travranking

1.    Grundranking med hjälp av statistik

2.    Eventuellt ranka upp eller ner med hjälp av lopparkivet. Hästens senaste lopp och form är väldigt viktigt

3.    Eventuellt ranka upp eller ner med hjälp av intervjuer

4.    Eventuellt ranka upp eller ner med hjälp av liveinformation

5.    Slutgiltig ranking och dags att spela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.